Naziv građanske akcije: „ URBANI VRT – vrtlariti je lako, nauči kako“

SPONZOR: Zaklada Kajo Dadić

Mjesto i razdoblje izvođenja akcije: Gospić, 01.03.2016. – 31.05.2016.

 

Vrtlariti je lako – nauči kako!
Poziv za uključivanje u formiranje urbanog ekološkog permakulturnog vrta u Gospiću

 

Urbani permakulturni vrt počinje dobivati konačne konture. Tijekom protekla dva tjedna vrijedni volonteri su se u više navrata okupili na lokaciji budućeg pokaznog permakulturnog vrta i zajedničkim snagama sudjelovali u postavljanju vrtnih elemenata, formiranju senzoričke staze i raščišćavanju terena. Predstavnici udruge ZIR – Zajednica i razvoj, koja je ujedno i nositelj ovog projekta koriste priliku da zahvale svima koji su nesebično pomagali u provedbi ove građanske akcije, institucijama, tvrtkama i pojedincima.

Izgrađena je začinska spirala s umjetnim jezercem, postavljene su visoke gredice, posađene su voćke i bobičasto voće te izrađen i postavljen namještaj od paleta. Kružna staza oko vrta se pomalo nasipava. Na dijelovima vrta je posađena trava, a posebnu pažnju volonteri poklanjaju vađenju preostalog korijenja kako bi vrt bio siguran za djecu i građane.

U naredna dva tjedna planirano je: postavljanje toplih gredica koje produžuju vegetacijsku sezonu, izrada vertikalnih gredica koje omogućuju uzgoj na malim prostorima poput balkona, formiranje kompostare i glistarnika, postavljanje pergole i sađenje ruža, izrada labirinta za orijentaciju, razvlačenje preostale zemlje, dovršetak kružne staze te postavljanje zvučnih i slikovnih mobila koji će privući one najmlađe.

Tijekom idućeg tjedna (pon – pet / 27.6. – 1.7.) će se svaki dan odvijati volonterske akcije u vremenu od 18 do 21 sati. U subotu, 2.7., je predviđeno vrijeme akcije u jutarnjim satima, od 8 do 13 sati. Pozivaju se građani da se uključe, druže i nauče nešto novo na zabavan način. Volonteri trebaju sa sobom ponijeti rukavice i alat poput motike, grablji, vrtnih škara i kante. Za volontere je tijekom akcije osigurana okrjepa.

Lokacija vrta je na području između stražnjeg parkirališta KIC-a Gospić i OŠ dr. Jure Turić.

Projekt je financiran kroz natječaj „Naš doprinos zajednici“ putem Zaklade Kajo Dadić. Za potrebe formiranja urbanog vrta Grad Gospić i OŠ dr. Jure Turića izdali su suglasnost za korištenje djela zemljišta u neposrednoj okolici škole te aktivno pomažu u provedbi projekta. LAG Lika je pomogao prilikom osmišljavanja i prijave projekta.

 

 

Održana prva volonterska akcija u okviru projekta
„Urbani vrt: vrtlariti je lako – nauči kako“

 

Četvrtog lipnja 2016. na lokaciji budućeg urbanog ekološkog permakulturnog vrta okupili su se volonteri udruge ZiR – Zajednica i razvoj Kruškovac, Udruge roditelja djece s teškoćama u razvoju „Pčelice“ te LAG-a LIKA. Posebna zahvala ide Ravnatelju i osoblju Samostalne narodne knjižnice Gospić koja je za potrebe sadnje presadnica aronije i ribizla osigurala vodu, susjedi Julki koja je na sebe preuzela brigu o sadnicama narednih nekoliko dana te medijima koji su popratili akciju. Upravo se na ovakvim primjerima pokazuje međusobna suradnja lokalne zajednice na zajedničkom prostoru.

Za potrebe formiranja urbanog vrta Grad Gospić i OŠ dr. Jure Turića izdali su suglasnost za korištenje djela zemljišta u neposrednoj okolici škole te aktivno pomažu u provedbi projekta. LAG Lika je pomogao prilikom osmišljavanja i prijave projekta.

 

O projektu

Udruga ZIR – Zajednica i razvoj prijavila je projekt na natječaj „Naš doprinos zajednici“ Zaklade Kajo Dadić te su joj odobrena sredstva za provedbu planiranih akcija.

U vrtu je predviđeno formiranje oglednog prikaza balkonskog prostora jednog gradskog stana. Drugi dio vrta će biti izveden tako da će prikazati mogućnost kako kultivirati malu zelene površine (ne veću od manje okućnice) u funkcionalan, intenzivni, energetski djelotvoran sustav koji može obitelj opskrbljivati hranom. Pozicioniranjem vrtnih elemenata vrt će poslužiti i kao potencijalni poligon za terapiju senzorne integracije djeci s teškoćama u razvoju koji u samom gradu oskudijevaju mjestom svog zajedničkog druženja. Akcija ima za cilj uključiti sve zainteresirane članove zajednice i na taj način im približiti značenje ekološkog vrtlarenja, ekologije kao životnog principa.

Sam dizajn oglednog vrta vođen je permakulturnim načelima. Permakultura je način stvaranja uravnoteženog ljudskog okoliša. Riječ „premakultura“ nastala je spajanjem dvaju pojmova – permanentna (trajna) i agrikultura (poljoprivreda). Tri temeljna etička načela premakulture koja će se prezentirati kroz ogledni vrt su: briga o zemlji, briga o ljudima i pravilna raspodjela dobara. Dizajn vrta će svojom izvedbom pokazati i zlatna pravila dizajna permakulturnog vrta – da su oni mali i različiti, a ne veliki i jednoliki, da treba naučiti kako energiju uzeti iz prirode i pohranjivati, da sve što uzmeš iz prirode moraš joj na neki način i vratiti,  da treba koristiti i cijeniti bioraznolikost, kako biti kreativan i odgovarati na promjene.

 

Prva volonterska akcije organizirana je na dvije lokacije

– Na lokaciji budućeg urbanog vrta organizirano je čišćenje površine od preostalog korijenja te sađenje sadnica ribizla i aronije koji će formirati jednu od prirodnih granica vrta.

– Na drugoj lokaciji su tijekom poslijepodneva volonteri prionuli izradi stolova, stolica i klupa od paleta. Kako je urbani vrt zamišljen kao mjesto razmjene znanja za stanovnike Gospića, ali i za potrebe praktične nastave OŠ dr. Jure Turića potrebno je pripremiti elemente za učionicu na otvorenom.

Radovi u urbanom vrtu će se odvijati tijekom lipnja kroz volonterske akcije i uz stručnu podršku, stoga se pozivaju građani da se aktivno uključe, nauče neke nove tehnike vrtlarenja na malim prostorima te se međusobno podrže razvijajući pritom buduće mjesto zajedničkog druženja.

U utorak, 7. lipnja 2016. u 18.00 sati je planirana kraća volonterska akcija tijekom koje će se raščistiti preostalo krojenje i grupirati kamenje na prostoru začinske spirale. Za vikend 18. i 19. lipnja 2016. biti će organizirana glavna volonterska akcija na koju vas također pozivamo.

Sve zainteresirane za aktivno uključivanje molimo da se jave na petra.anicic@lag-lika.hr ili 091 156 444 1.

 

 

S prvim danom proljeća započeli su radovi na projektu  „Urbani vrt – vrtlariti je lako, nauči kako!“ Zapuštenu zelenu površinu veličine cca 120 m2, koja se nalazi iza Kulturno informativnog centra u središtu grada Gospića, urediti ćemo kao mali urbani permakulturni ogledni vrt. U njemu će  biti postavljeni razni primjeri kako na jednostavan i ekonomičan način, na malim zelenim površinama ili balkonima, stvoriti prirodnu oazu, te uzgojiti organsko povrće u vlastitom domu. Ova građanska akcija ima za cilj uključiti sve zainteresirane članove zajednice i na taj način im približiti značenje ekološkog vrtlarenja i ekologije kao životnog principa.

Permakulturni dizajn zelene površine će u svom jednom dijelu imitirati balkonski prostor jednog gradskog stana i tu će biti prikazani modeli izvedbe vertikalnog vrta uz mjesto za odmor. Na preostaloj površini vrt će biti izveden tako da će prikazati mogućnost kultiviranja manje zelene površine (ne veće od manje okućnice) u funkcionalan, intenzivni, energetski djelotvoran sustav koji može obitelj opskrbljivati hranom. Pozicioniranjem vrtnih elemenata vrt će poslužiti i kao potencijalni poligon za terapiju senzorne integracije djeci s teškoćama u razvoju koji u samom gradu oskudijevaju mjestom svog zajedničkog druženja.

Prvi dan proljeća vrijedna ekipa započela je radno s krčenjem i čišćenjem zarasle površine i s nestrpljenjem čekamo daljnje akcije!

Jedna od prednosti  života u Gospiću je lakoća pristupa njegovih stanovnika svim potrebnim resursima za život, bilo da se radi o hrani, vodi, energentima ili uslugama. Negativan aspekt te činjenice je kontinuirano otuđivanje od prirode i zanemarivanje iskoristivosti njezinih obnovljivih resursa. Život u gradu svakim danom postaje sve skuplji, jer sve što trebaju, građani kupuju u veletrgovinama. S druge pak strane, obradive površine okućnica obiteljskih kuća, balkoni i zelene površine oko ulaza u stambene zgrade u potpunosti ili djelomično su zapušteni. Gospić time postaje mjesto za život koje sve više gube pravi kontakt s prirodom. Iako je Gospić kao središte ličko-senjske županije okružen poljoprivrednim površinama zamjetan je rast potrošnje u veletrgovinama te zapuštanje okućnica kao mjesta vrtlarenja za obiteljske potrebe. Građani zaboravljaju da je vrt nekada bio osnova obiteljske proizvodnje hrane, ali i mjesto zajedničkog druženja. Jedan od primjera otuđivanja između ljudi i nedostatka prostora zajedničkog druženja u Gospiću je upravo nepostojanje mjesta prilagođenog djeci s poteškoćama u razvoju na kojem bi se ta djeca mogla aktivno uključiti u život zajednice. Povratak u vrt pravo je rješenje za to!

Popularizacija vrtlarenja i na najmanjem prostoru pa čak i na balkonu gradskog stana, oplemeniti će svaku osobu, povezati obitelj, povezati ljude međusobno, a time i uljepšati sam grad. Opuštajuća, smirujuća, a ujedno i korisna aktivnost koju mogu provoditi  odrasli i djeca, zdravi i bolesni, znatno će podići svijest o vrijednosti hrane koju sami uzgojimo, o važnosti očuvanja prirode i obnovljivih resursa, te o važnosti recikliranja organskog otpada i očuvanja  biljnih, a time i životinjskih vrsta. Cilj građanske inicijative je urbanim oglednim vrtom primjerom motivirati građane da u gradskim uvjetima uzgajaju vlastitu hranu i time doprinesu ekološkim vrijednostima, tradicionalnim obiteljskim vrijednostima, svom zdravlju i ljepšem izgledu grada Gospića, ali i na pristupačan način omogućiti socijalnu integraciju djece s teškoćama u svakodnevni život gradske zajednice.

Izravni korisnici su volonteri udruge ZIR, Udruga roditelja djece s poteškoćama u razvoju “Pčelice”, zatim učenici OŠ dr. Jure Turića, Gospić, te lokalna zajednica (stanovnici grada Gospića). Neizravni korisnici su drugi zainteresirani posjetioci, čitaoci Interneta i pisanih medija, polaznici ostalih osnovnih škola na području Ličko-senjske županije, ali i poljoprivrednici s područja županije koji na oglednom primjeru mogu dobiti kvalitetna saznanja o permakulturi kao obliku poljoprivrede. Najzastupljeniji tip aktivnosti je: edukacija i podizanje svijesti zajednice o važnosti očuvanja našeg okoliša te međusobna suradnja lokalne zajednice na zajedničkom prostoru.

Predviđene aktivnosti same akcije su: dizajn zelene površine prema permakulturnim načelima koja će u svom jednom dijelu imitirati balkonski prostor jednog gradskog stana. U njemu će biti prikazani modeli izvedbe vertikalnog vrta uz mjesto za odmor. U svom drugom dijelu vrt će biti izveden tako da će prikazati mogućnost kako kultivirati malu zelene površine (ne veću od manje okućnice) u funkcionalan, intenzivni, energetski djelotvoran sustav koji može obitelj opskrbljivati hranom. Pozicioniranjem vrtnih elemenata vrt će poslužiti i kao potencijalni poligon za terapiju senzorne integracije djece s teškoćama u razvoju koji u samom gradu oskudijevaju mjestom svog zajedničkog druženja.

  • Projekt: Urbani vrt
  • Godina: 2016.
  • Zahvale: LAG Lika, Komunalac Gospić d.o.o. Grad Gospić