Nositelj projekta

ZIR – zajednica i razvoj

Udruga „ZIR – zajednica i razvoj“, osnovana na proljeće 2015. godine, interesna je grupa građana različitih obrazovnih profila koja za cilj ima očuvanje prirode, zaštitu okoliša, očuvanje prirodne i kulturne baštine kroz poticanje razvoja i jačanje lokalne zajednice, promicanje životnog stila koji se zasniva na povratku življenja u skladu s prirodom i ekološkom osviještenosti.

Članovi udruge ZIR aktivno sudjeluju u provedbi slijedećih ciljeva:

• poticanje razvoja i jačanje lokalne zajednice, te jačanje kapaciteta i razvoj mreže seoskih zajednica;
  • promicanje životnog stila koji se zasniva na povratku življenja u skladu s prirodom i ekološkom osviještenosti;
  • poticanja mladih na volonterski rad i aktivno sudjelovanje u zajednici;
  • povećanje razine javne svijesti o mogućnostima samoodrživih obiteljskih gospodarstava i obnovljivim prirodnim resursima;
  • promicanje zaštite prirode na temelju očuvanja bioraznolikosti;
  • jačanje kapaciteta razvoja održivog eko turizma.

Udruga ZIR redovito objavljuje zanimljivosti i dostignuća sa područja ekologije, permakulture, održivog razvoja zajednice, samoodrživih obiteljskih gospodarstava, zelenih tehnologija i sličnih tema putem svoje FB stranice: Udruga ZIR – zajednica i razvoj.

Od svog osnivanja udruga je realizirala dva veća projekta:

• „Poučna staza ličkog krajolika i baštine selo Kruškovac – brdo Zir“ sredstvima Adris grupe i
  • „Urbani vrt u Gospiću – vrtlariti je lako, nauči kako“ sredstvima zaklade Kajo Dadić.

Više o provedenim projektima možete pročitati na službenoj web stranici udruge www.udrugazir.hr.

U skladu sa svojim ciljevima i u suradnji s dionicima iz obrazovnog sustava, udruga ZIR od 2018. godine započinje razvoj programa suvremene terenske nastave na lokaciji Kruškovac – brdo ZIR, okupljajući stručnjake različitih profila i izradom strategije razvoja programa za razdoblje 2018. – 2023. Razlozi i uporišta baš ove odabrane lokacije nađeni su u geomorfološkoj i biološkoj raznolikosti južnog ličkog polja, te njezinoj očuvanosti, kao i u potrebi naglašavanja pozitivnog i/ili negativnog utjecaja ljudskih aktivnosti na ostale forme života. Program se aktivirao 2018. godine okupljanjem stručnjaka različitih profila i izradom strategije razvoja programa za razdoblje 2018. – 2023., te prijavom na natječaje s projektima koji podržavaju ideju razvoja suvremenih STEaM programa nastave u prirodi. U lipnju 2019. godine udruga je potpisala Švicarsko – hrvatski program suradnje (Osnaživanje doprinosa organizacija civilnoga društva obrazovanju za održivi razvoj za unapređenje ekonomske i socijalne kohezije) kojim će financirati projekt pod nazivom „STEaM Lika – obrazovanjem do održivog razvoja” u iznosu od 294 567,30 kn. Partneri udruzi ZIR na ovom projektu su Speleološko društvo Velebit, o.š. Dr. Jure Turić iz Gospića i Centar za civilne inicijative.

Koordinator programa „STEaM Lika – obrazovanjem do održivog razvoja“ je dr. sc. Maja Lang Balija.