Dobrodošli na

poučnu stazu ličkog krajolika i baštine (Kruškovac- brdo Zir – Kruškovac) !!!!

Poučna staza voditi će vas kroz malo selo Kruškovac pa sve do podnožja brda Zir gdje ćete se upoznati s tipičnim staništima i značajkama bioraznolikosti ovog dijela ličkog krajolika. Staza je duga 5,5 km i cijela se nalazi u području koje je na nacionalnoj razini i u okviru Europske zajednice prepoznato kao područje od značajne vrijednosti (NATURA 2000 područje) i koje svakako trebamo očuvati.

Namjera nam je da kroz 12 poučnih panoa populariziramo prirodne znanosti, promoviramo ekološki način života i brigu o zaštiti okoliša te da vam približimo tradicionalni lički način života kroz pravo značenje sintagme „život u skladu s prirodom“.

Poučna staza je zbog svoje jednostavnosti prilagođena svima, od najmlađeg uzrasta do osoba treće životne dobi.  Nadamo se da ćete uživati a i štošta naučiti!

I ne zaboravite vidjeti što vam vilenjak Mile ima za reći! Puno mudrolija Mile drži ispod kape i jedva čeka da ih  podijeli s vama!

Pa krenimo…..

 

Udruga ZIR – zajednica i razvoj realizirala je ovu poučnu stazu sredstvima Zaklade Adris uz potporu LAG LIKA, a u suradnji sa stručnjacima iz područja prirodnih i društvenih znanosti (ovdje). Posebno se zahvaljujemo udruzi Natura – društvo za zaštitu prirode Hrvatske, čiji su nam članovi približili prirodu krških polja u Hrvatskoj i osigurali fotografije.