Radionica

Život u bojama i šarena kemija

Znanost na Tornju (ZnaT)

Što: Serija interaktivnih radionica
Za koga: Za djecu u dobi od 5 do 15 godina
Mjesto održavanja: OIV toranj Sljeme
Datumi održavanja: 20.04., 27.04., 04.05. i 11.05.2024.

Uvod

Kao nastavak programa terenske nastave STEaM Lika, udruga ZIR-zajednica i razvoj u suradnji s BRAND AMBASSADOR d.o.o. nastavlja i obogaćuje svoj program radionica novim projektom pod nazivom „Znanost na tornju (ZnaT)“.

Novi inovativni projekt namijenjen mladim umovima željnim znanja i avanture, smješten je na idiličnoj lokaciji vrha Sljemena. Naš program nudi jedinstvenu priliku za istraživanje čuda znanosti usred prirodne ljepote.

O projektu

Znanost na Tornju je serija interaktivnih radionica namijenjenih djeci od 5-15 godina, dizajniranih na način da probude znatiželju, inspiriraju maštu i potaknu ljubav prema učenju kroz igru i zabavu. Naš cilj je omogućiti da kroz praktično iskustvo i istraživanje otkriju znanstvene principe koji oblikuju naš svijet.

Zašto izabrati ZnaT radionice za Vaše osnovnoškolce: 

 • Interaktivno učenje: svaka radionica je pažljivo dizajnirana da potakne aktivno sudjelovanje i praktično učenje kroz interdisciplinaran pristup
 • Jedinstvena lokacija: radionice se održavaju na vrhu Sljemena, gdje priroda postaje naš laboratorij
 • Stručno vodstvo: naše radionice vode strastveni znanstvenici, edukatori s bogatim iskustvom u popularizaciji znanosti i radu s djecom
 • Zabava i edukacija: radionice daju naglasak na stvaranje zabavnog i poticajnog okruženja potičući radoznalost i želju za istraživanjem prirodnih pojava

Program radionica

1. ŽIVOT U BOJAMA

 • Tko i kako vidi boje- mozgovi ili oči?
 • Mogu li se boje čuti?
 • Zašto su kod životinja mužjaci ljepši od ženki?
 • Kako i zašto kameleon promijeni boju?
 • Zašto su biljke šarene?

2. ŠARENA KEMIJA

 • Kako nastaje duga?
 • Zašto je nebo plavo?
 • Što je zapravo laser?

O nama

Dr. sc. Julija Erhardt

Upoznajte znanstvenicu Juliju, majku dva vragolasta klinca i jedne princeze, te ponosnu baku dvije šarmantne princeze i jednog nestašnog klinca. Osim što je majstorica u šaputanju dječjih priča, Julija je i superistraživačica sa sposobnostima koje bi svaki superheroj pozavidio.

Dr. sc. Julija Erhardt

Svoj put započela je studirajući Biologiju s ekologijom na PMFu u Zagrebu, prošla kroz Institut Ruđer Bošković i magistrirala Molekularnu biologiju prije nego što se otisnula u daleku Južnu Afriku. Tamo je stekla svoj doktorat na University of the Witwatersrand u Johannesburgu, gdje je radila na stvaranju superzmijskog antivenoma, poticala enzime da budu radilice u organskim otapalima te doprinijela proizvodnji testova za AIDS, sve to za Council for Scientific and Industrial Research.

Kad su joj djeca postala spremna za srednju školu, bilo je vrijeme za povratak kući u Zagreb. Posljednjih 15 godina provela je na Biološkom odsjeku PMFa u Zagrebu, podučavajući studente o tajnama tijela i mozga. Osim toga, bavi se i bioetikom, osiguravajući da čuda znanosti uvijek budu na pravom putu i da znanstvenici imaju pristojan tretman čak i prema laboratorijskim životinjama.

Pridružite se Juliji na njezinoj znanstvenoj avanturi gdje su zabava i učenje zajamčeni, a njezina sposobnost da istovremeno upravlja laboratorijskim epruvetama i dječjim nestašlucima čini je pravim superjunakom znanosti!

Dr.sc. Ivo Crnolatac

Upoznajte stričeka Ivu, čovjeka s toliko godina da su godine same počele brojati koliko je star, ali to ga ne sprječava da se i dalje čudi svijetu oko sebe, potaknut vlastitom znatiželjom i znatiželjom svoje dvoje djece.

Dr.sc. Ivo Crnolatac

Striček Ivo započeo je svoje znanstveno putovanje kao student na Moskovskom kemijsko-tehnološkom Sveučilištu D. I. Menedeljejeva, pa kasnije i Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije na Sveučilištu u Zagrebu. Magistrirao je i doktorirao na Farmaceutskom fakultetu Katoličkog Sveučilišta u Leuvenu, u Laboratoriju za Farmaceutsku biologiju.

Proveo je šest godina uzbudljivih avantura u biotehnološkom dijelu Plivinog Istraživačkog Instituta prije nego što je svoj laboratorijski štapić prebacio na Institut Ruđera Boškovića. Zadnjih 15 godina istražuje kako se male molekule druže s DNK i RNK te kako proteini zapravo plešu u našem tijelu.

Iako ga nazivaju “pljunutim profesorom Baltazarom”, još uvijek nije jasno tko bi i zašto pljuvao profesora Baltazara. Kakogod, Ivo Crnolatac nastavlja svoje znanstvene čarolije, ostavljajući svoj pečat u svijetu znanosti i izazivajući pitanja i na laboratorijskom stolu i kod kuće za ručkom.

Dr. sc. Dubravka Švob Štrac

Dr. sc. Dubravka Švob Štrac

Dubravka je znanstvenica koja se bavi istraživanjem mozga, te pokušava otkriti kako on funkcionira kad je zdrav i što se događa kada je oštećen ili bolestan. Nakon završenog studija Biologije na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu, na kojem je i magistrirala i doktorirala, radi već strašno dugo na Institutu Ruđer Bošković, gdje vodi tim znanstvenika.

Iako već dugi niz godina uči i istražuje, još uvijek joj nije puno toga jasno, te zato nastavlja proučavati skrivene tajne ljudskog mozga i ponašanja, zaranja u dubine naše DNK i pokušava naći način kako se boriti protiv podmuklih mentalnih bolesti. Sa svoje dvije kćeri i brojnom drugom djecom voli istraživati različite znanstvene teme, pri čemu ih često podsjeća da „koriste svoj mozak“.

Stoga i vi stavite kapu istraživača i pridružite se Dubravki u zanimljivoj i uzbudljivoj potrazi za tajnama koje se kriju iza kulisa našeg uma.

Dr. sc. Maja Lang Balija

Upoznajte doktoricu Maju – čuvaricu kraljevstva životinja i čarobnjakinju laboratorija! Liječnica za životinje s bogatim iskustvom i doktorica znanosti s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu, Maja vlada jezicima životinja i znanosti kao prava vladarica.

Dr. sc. Maja Lang Balija

Svoje čarolije provodi u akciji, nekad davno na Imunološkom zavodu u Zagrebu, a sada u Centru za istraživanje i transfer znanja u biotehnologiji Sveučilišta u Zagrebu. Njezino putovanje nadilazi laboratorijske eksperimente; ona je na plemenitoj misiji osiguravanja kraljevskog tretmana za svako živo stvorenje. Uz sve to, Maja vas može poučiti i kako uzgajati prekrasne vrtove u skladu s prirodom i kako beživotnu zemlju napuniti životom da u njoj budu sretne i biljka i životinje i okom nevidljivi korisni mikroorganizmi. Njezina tajna leži u strpljenju, pažljivom promatranju prirode i mudrim pristupima koji su u skladu s prirodnim procesima.

Ako ste spremni za avanturu s malim sisavcima, tajanstvenim zmijama, šarenim daždevnjacima i različitim biljkama, malim i velikim mudrostima kako učiniti naš planet zdravijim i ljepšim mjestom za život, pridružite se Maji.

Prijavi se

Zainteresirani za avanturu? Ispunite prijavni obrazac i obavite uplatu (podaci za uplatu su ispod prijavnice).

Prijavni obrazac

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Odaberite radionicu/radionice projekta "ZnaT"
Dajem privolu da na moju e-mail adresu i telefonski broj koristite za slanje informacija vezanih uz naslovljene radionice
Pristajem da dijete bude fotografirano ili snimano (video zapis), te da se snimke koriste isključivo prilikom promotivnih aktivnosti udruge ZIR-zajednica i razvoj. Identitet polaznika, kao i ostali podaci vezani za polaznika u ovom obrascu se ne iznose prilikom objave fotografija ili video materijala
Dajem privolu da moju e-mail adresu i telefon koristite za slanje informacija o aktivnostima udruge sve do mojeg opoziva. Na ovaj način ćemo čuvati vaše podatke s ovog obrasca kako bismo vas nadalje informirali. Uvijek možete poslati na našu e-mail adresu udrugazir@gmail.com zahtjev za brisanjem vaših podataka

Podaci za uplatu:

 • Iznos: 15,00 EUR*
 • Primatelj: ZIR-zajednica i razvoj
 • IBAN: HR 9723400091110725016
 • Svrha plaćanja: donacija za ZnaT radionicu

* Preporučena donacija za sestre i braću je 10 EUR po djetetu. Djeca članova udruge ZIR imaju 2 besplatne radionice po izboru. Molimo sa sobom donijeti potvrdu o uplati donacije.

Uplatu možete obaviti i ukoliko skenirate donju sliku:

Kontakt

Ukoliko imate pitanja ili želite saznati više slobodno nas kontaktirajte putem e-mail adrese udrugazir@gmail.com

Veselimo se što ćemo vas upoznati i zajedno istraživati čuda znanosti!